top of page
Trigger Terapija

TRIGGER TERAPIJA

DA SE BOLJE RAZUMEMO...

 

Trigger tačke su čvorići, tvrdi snopovi mišićnih vlakana unutar mišića. Izazivaju različite simptome na tom mestu i u povezanoj udaljenoj zoni - od neprijatnosti i zatezanja do vrlo neugodnih simptoma kao što su jaki bolovi, vrtoglavice, zujanje u ušima, probadanje u grudima, slabost u mišićima...

ŠTA?

 

Trigger tačka je posledica akutnog ili hroničnog preopterećenja mišića. Dugo sedenje, stajanje, loša postura, manjak fizičke aktivnosti ili preterana fizička aktivost, kontinuirano ponavljanje istog pokreta, nedovoljno sna - sve su to mogući uzroci nastanka trigger tačaka – okidača bola.

 

Trigger tačke su tvrdi snopovi mišićnih vlakana koji ne mogu da se opuste. Ovaj ‘čvor’ se može osetiti duboko u mišiću i različite je veličine (poput zrna graška pa sve do veličine palca). Trigger tačka održava jaku kontrakciju mišićnih vlakana, koja izaziva napeti mišićni snop unutar njega, a kao rezultat toga javlja se jak bol u tom mišiću ili u udaljenoj regiji tela.

ZAŠTO?

Osim bola, trigger tačke mogu izazvati trnjenje i slabost u mišićima ili nedostatak normalnog obima pokreta. Mogu izazvati vrtoglavicu, zujanje u ušima, mučninu, gorušicu, ponekad i lažne srčane probleme, ukoliko je bol hroničan moze da dovede i do depresije.

Trigger tačke najčešće nastaju zbog stresa koji napinje mišiće. To stanje bola često je posledica različitih trauma, saobraćajnih  nesreća, pada, uganuća ili preloma, a na nastanak tih čvorića utiče i  preterano ili neprilagođeno vežbanje, nepravilno i dugotrajno sedenje, loša postura.

KADA?

Preporučuje se kod rešavanja sledećih stanja:

  • glavobolje

  • zujanje u ušima

  • vrtoglavice

  • bolovi u vratu, ramenima i donjem delu leđa

  • bolovi u vilici

KOLIKO?

 

Izvodi se preko garderobe u trajanju od 45 minuta.​

cta-section.jpg

Rešite se BOLA i povratite balans organizma ili
odaberite pravi tretman za vaše UŽIVANJE!

bottom of page